, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

Pravila ponašanja na stazi

Skijanje nije samo bezobzirno jurcanje i nesmotreno spuštanje niz stazu. Kako biste osigurali sopstvenu bezbednost, kao i drugih učesnika u „snežnom saobraćaju“ potrebno je prilagoditi svoje ponašanje i skijati odgovorno.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) je propisala 10 osnovnih pravila koja važe u većini skijališta u svetu. Njihovim nepoštovanjem ne samo da možete sebi upropastiti odmor, već možete biti kažnjeni većom novčanom kaznom kao i oduzimanjem ski pasa.

1. Poštovanje ostalih – skijaš na stazi mora da se ponaša tako da ne ugrožava ostale!

2. Kontrolisanje brzine- skijaš mora uvek da ima kontrolu nad svojom vožnjom. Skijaš je u obavezi da prilagodi brzinu i način skijanja sopstvenoj spremnosti i nivou znanja, terenu na kom se nalazi, uređenosti staze, vremenskim uslovima kao i količini „saobracaja“ na stazama!

3. Izbor pravca -  skijaš koji dolazi od gore, a ispred njega se nalazi drugi skijaš koji mu je okrenut leđima, mora postupiti tako da ne ugrozi svojom putanjom skijaša ispred.

Skijaš ispred vas uvek ima prednost!

4. Obilaženje – skijaš može vršiti preticanje odozgo ili odozdo, sa leve ili sa desne strane pod uslovom da se ne ugrozi  skijaša kojeg obilazi i da mu ostavi dovoljno mesta za bilo kakav manevar

5. Ulazak na stazu i polazak – skijaš koji ulazi na obeleženu stazu ili nastavlja sa skijanjem posle zaustavljanja na stazi, dužan je da prvo proveri uslove nastavka vožnje gledanjem uz i niz stazu, posebno obraćajući paznju na nepregledna mesta. U slučaju pada, skijaš je dužan da se što pre ukloni sa staze ili pomeri na samu ivicu staze!

6. Zaustavljanje na stazi – u koliko je moguće, potrebno je izbegavati zaustavljanje na uskim delovima staze i tamo gde je preglednost umanjena!

7. Penjanje i silaženje bez skija – osobe koje iz nekog razloga moraju peške ds se spuste/popnu  niz/uz stazu trebalo bi da to čine uz samu ivicu staze!

8. Poštovanje signalizacije i oznaka – skijaš je obavezan da poštuje sve znake i oznake jer su oni tu radi njegove sopstvene bezbednosti!

9 . Pomoć prilikom nezgode – svaki skijaš je dužan da u slučaju nesrećnog slučaja na stazi pruži pomoć ukoliko je u mogućnosti i obavesti spasilačku službu!

10. Identifikacija – svaki skijaš ili svedok na stazi je dužan da stavi svoje podatke na raspolaganje spasilačkoj službi!

Napomena u tekstu je upotrebljen termin skijaš i skijanje ali sva pravila se podjednako odnose na vozače snowboarda.

Detaljan pravilnik o pravilima ponašanja na skijalištu: PRAVILNIK

Od ove sezone u skijaškom centru Kopaonik obavezna je upotreba zaštitne kaciga za decu do 14 godina.

SKIJAJTE BEZBEDNO!!!Ostavite komentar