My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Pravila ponašanja na stazi

Skijanje nije samo bezobzirno jurcanje i nesmotreno spuštanje niz stazu. Kako biste osigurali sopstvenu bezbednost, kao i drugih učesnika u „snežnom saobraćaju“ potrebno je prilagoditi svoje ponašanje i skijati odgovorno.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) je propisala 10 osnovnih pravila koja važe u većini skijališta u svetu. Njihovim nepoštovanjem ne samo da možete sebi upropastiti odmor, već možete biti kažnjeni većom novčanom kaznom kao i oduzimanjem ski pasa.

1. Poštovanje ostalih – skijaš na stazi mora da se ponaša tako da ne ugrožava ostale!

2. Kontrolisanje brzine- skijaš mora uvek da ima kontrolu nad svojom vožnjom. Skijaš je u obavezi da prilagodi brzinu i način skijanja sopstvenoj spremnosti i nivou znanja, terenu na kom se nalazi, uređenosti staze, vremenskim uslovima kao i količini „saobracaja“ na stazama!

3. Izbor pravca -  skijaš koji dolazi od gore, a ispred njega se nalazi drugi skijaš koji mu je okrenut leđima, mora postupiti tako da ne ugrozi svojom putanjom skijaša ispred.

Skijaš ispred vas uvek ima prednost!

4. Obilaženje – skijaš može vršiti preticanje odozgo ili odozdo, sa leve ili sa desne strane pod uslovom da se ne ugrozi  skijaša kojeg obilazi i da mu ostavi dovoljno mesta za bilo kakav manevar

5. Ulazak na stazu i polazak – skijaš koji ulazi na obeleženu stazu ili nastavlja sa skijanjem posle zaustavljanja na stazi, dužan je da prvo proveri uslove nastavka vožnje gledanjem uz i niz stazu, posebno obraćajući paznju na nepregledna mesta. U slučaju pada, skijaš je dužan da se što pre ukloni sa staze ili pomeri na samu ivicu staze!

6. Zaustavljanje na stazi – u koliko je moguće, potrebno je izbegavati zaustavljanje na uskim delovima staze i tamo gde je preglednost umanjena!

7. Penjanje i silaženje bez skija – osobe koje iz nekog razloga moraju peške ds se spuste/popnu  niz/uz stazu trebalo bi da to čine uz samu ivicu staze!

8. Poštovanje signalizacije i oznaka – skijaš je obavezan da poštuje sve znake i oznake jer su oni tu radi njegove sopstvene bezbednosti!

9 . Pomoć prilikom nezgode – svaki skijaš je dužan da u slučaju nesrećnog slučaja na stazi pruži pomoć ukoliko je u mogućnosti i obavesti spasilačku službu!

10. Identifikacija – svaki skijaš ili svedok na stazi je dužan da stavi svoje podatke na raspolaganje spasilačkoj službi!

Napomena u tekstu je upotrebljen termin skijaš i skijanje ali sva pravila se podjednako odnose na vozače snowboarda.

Detaljan pravilnik o pravilima ponašanja na skijalištu: PRAVILNIK

Od ove sezone u skijaškom centru Kopaonik obavezna je upotreba zaštitne kaciga za decu do 14 godina.

SKIJAJTE BEZBEDNO!!!Ostavite komentar