, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

Ski centar

Sa svojim izuzetnim prirodnim potencijalom od približno 200 sunčanih i 160 dana pod snežnim pokrivačem godišnje, Kopaonik jeste najlepši i najveći skijački centar u Srbiji. Preko 50 km uređenih alpiskih staza i 18km staza za nordijsko trčanje postavlja ga u rang jednog od najvećih skijališta u regionu. Skijaški tereni su veoma dobro povezani sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta preko 30 000 skijaša na sat.

Raznolikost terena udovoljiće potrebama skijaša i snowbordera svih nivoa. 15 crvenih i crnih staza, od kojih su 3 po standardima FIS-a, 21 plava staza omogućiće početnicima da savladaju osnove zimskih sportova, a ostalima da uživaju u kvalitetnim i raznovrsnim terenima. Netaknuti delovi Belih stena, Krive doline i drugih oblasti  sa kvalitetnim pršićem oduševiće sve ljubitelje dobrog freeride-a.

Za najmađe skijaše i sve druge početnike tu je ski vrtić, obezeđeni prostor sa pokretnom trakom koja olakšava ovladavanje osnovnim skijaskim veštinama.

Noćna staza Malo jezero (3) otvorena je svake večeri od 19 do 22 časa.

Od ove godine Kopaonik je većinu svojih terena  obuhvatio sistemom vestačkog osnežavanja. Staze sa veštačkim osnežavanjem su  Karaman A i B, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman i pripadajući ski putevi.

Od ove godinepraktično sve tri celine Kopaonika su dostupne skijašima. Brzeće sa žičarom Bela reka 1 i 2 je povezano sa skijalištem, dok se iz Vikend naselja skraćuje put spuštanjem žičare Sunčana dolina na samo 1 km od naselja.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Visina centra – 1.770m
Najviši vrh – 2.017m
Ukupna dužina staza i ski puteva – 55.000m
Ukupan kapacitet žičara – 32.000 skijaša/sat
Broj ski liftova, žičara i veznih instalacija – 24
Broj baby ski liftova – 1
Broj lakih staza – 21
Broj srednjih staza – 9
Broj teških staza – 6
Maksimalna visinska razlika – 512m
Najduža staza – 3.500m
Dužina noćne staze – 450m
Nordijske staze – 12km

Postoje tri staze po FIS standardu za slalom, veleslalom, super veleslalom i spust.Ostavite komentar