, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

Zanimljivosti

PANČIĆEVA OMORIKA

Pančićeva omorika uopšte ne raste na Kopaoniku. Na ovoj planini je samo grob Josifa Pančića, jer je to bila poslednja želja najvećeg srpskog prirodnjaka. Omorika je specifičnost Tare… Naime, postoji nekoliko primeraka stabala omorike ali te biljke su donesene sa Tare…

A više o Pančićevoj omorici možete pročitati OVDE.

MIJATOVIĆA JAZ

Mijatovića jaz spada u graditeljske vrednosti područja Kopaonika. Predstavili smo ga kroz fenomenalnu priču o Dragoljubu Mijatoviću iz sela podno Kopaonika, koji je i pored neverice svojih seljaka i inženjera, sa vrha Kopaonika sproveo vodu na svoje imanje kroz kanal dug 18km, kroz ogromne stene, preko provalija i strmih litica na kojima, kako kaže, “ptica nije mogla da se odmori”.

Kompletnu priču i tekst o ovom graditeljskom delu čiji se ostaci i dalje mogu videti na Kozjim stenama na Kopoaniku možete pročitati OVDE.

Share on Facebook Like this on FacebookOstavite komentar